Projekat „Priče o parku u parku“, podrazumeva produkciju i realizaciju izložbe i tribine pod ovim nazivom u Zemunskom parku tokom decembra 2020.godine. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Kustos izložbe, dr um. Vojislav Klačar, autorima koje poziva kao i autorima koje je odabrao putem javnog poziva na polju fotografije i video arta otvorio je prostor da ispričaju svoju priču u okviru zajedničkog koncepta. Taj narativ se tiče parka i delova u parku, odnosno onih delova koje oni vide kao važne u parku. U zavisnosti od senzibiliteta autora i priče koju želi da podeli sa publikom, fotografije i video radovi prikazuju neka najopštija mesta parka, ili pak neke skrivene detalje.

U okviru izložbe 10 autora prikazalo je svoje doživljaje i promišljanja parka kao mesta stanovnika grada, mesta kao mesta inspiracije, mesta kao mesta opuštanja, mesta učenja, čitanja, mišljenja, susreta, zelene zone, oaze mira ili naprotiv mesta razočarenja. Postavkom se skreće pažnja na važnost ovakog mesta za njih, za građane i građanke, za odnos čoveka prema prirodi, prema sebi, prema drugome.

Tri umetnika su u projektu učestvovali po pozivu, a to su: Aleksandrija Ajduković, Sanja Ćopić i Aleksandar Stanojević, dok je ostale umetnike kustos i selektor izložbe odabrao putem javnog poziva. Svako od učesnika u projektu je realizovao dva rada (fotografije)  koje su bile postavljene u Zemunskom Parku u Beogradu u okviru izložbe „Priče o parku u parku“.

Fotografi čiji su radovi predstavljeni na izložbi:

  • dr Aleksandrija Ajduković, docent na Fakultetu za medije i komunikaciju
  • dr um.Dragana B Stevanović, vanr. prof. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu
  • Sanja Ćopić, vajarka
  • Aleksandar Stanojević, student doktorskih studija na FLU
  • Aleksandar Rakezić, student doktorskih studija na FLU
  • Dejan Bošković, ilustrator
  • Đorđe Grgur Živadinović, glumac
  • Nikita Živanović, , studentkinja doktorskih studija na FLU
  • Mina Jovović, studentkinja novih medija na FLU
  • Ivana Rajić, studentkinja fotografije na FPU

2017/18. godine Zemunski park je dobio nove klupe, staze, novo osvetljenje, a posađeno je i novo rastinje. Proces rekonstrukcije je završen, a radovi dela korisnika i dalje traju. Imajući u vidu poziciju Zemunskog parka koji je okružen institucijama koje okupljaju veliki broj građana, građani opštine Zemun svih starosnih doba svakodnevno koriste ovaj park.

Izložba je tretirala ovo dinamično mesto, a pored postavke za građane je bila organizovana i tribina „Priče o parku u parku“ tokom koje su kustos, umetnici i ekolozi razgovarali o projektu i odnosu između umetnosti i prirode i umetnosti i ekologije. Ovaj projekat između ostalog teži da razvija kulturne potrebe i navike posetilaca, kao i u drugačiju kulturu doživljaja i korišćenja parkova.

Povratkov Građanski forum zahvaljuje se svim umetnicima koji su se odazvali pozivu, selektoru, posetiocima izložbe, kao i Ministarstvu kulture i informisanja bez čije podrške realizacija projekta ne bi bila moguća.